KAIKKI PROTEIINI EI OLE SAMANLAATUISTA
Kananmunassa on tunnetusti runsaasti proteiinia, sekä valkuaisessa että keltuaisessa. Kaikki proteiini ei kuitenkaan ole samanlaatuista. Eri proteiinit poikkeavat toisistaan aminohappokoostumukseltaan ja imeytymistehokkuudeltaan. Kananmunan proteiini imeytyy tehokkaasti elimistöön eli se on laadukasta proteiinia.
PROTEIINIT KOOSTUVAT AMINOHAPOISTA
Proteiinit rakentuvat aminohapoista. Ravinnon proteiinit hajoavat ruoansulatuskanavassa aminohapoiksi, jotka imeytyvät elimistöön. Niistä ja kehossa muodostuneista aminohapoista elimistö muodostaa monia tarvitsemiansa aineita, kuten proteiineja, puriineja, kreatiinia ja hormoneja.
Erilaisia aminohappoja on olemassa kaksikymmentä ja näistä yhdeksän on ihmiselle välttämättömiä. Nämä välttämättömät aminohapot on saatava ruoasta, koska ihmisen keho ei pysty muodostamaan niitä itse. 9 välttämätöntä aminohappoa ovat histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani sekä valiini. Kananmunan valkuaisessa on kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita keho tarvitsee.
Haaraketjuiset aminohapot eli BCAA nähdään tärkeänä proteiinisynteesin edistäjänä. Näitä ovat isoleusiini, leusiini ja valiini. Kananmunan valkuaisen proteiineista noin 20% on haaraketjuisia aminohappoja.
KANANMUNAN VALKUAISEN AMINOHAPPOMÄÄRÄT:
Välttämättömät aminohapot *) | |
Histidiini | 300 mg |
Isoleusiini | 550 mg |
Leusiini | 940 mg |
Lysiini | 690 mg |
Metioniini | 390 mg |
Fenyylialaniini | 760 mg |
Treoniini | 500 mg |
Tryptofaani | 190 mg |
Valiini | 700 mg |
Muut aminohapot *) | |
Arginiini | 720 mg |
Kysteiini | 510 mg |
Tyrosiini | 480 mg |
Alaniini | 620 mg |
Asparagiinihappo | 1200 mg |
Glutamiinihappo | 1500 mg |
Glysiini | 670 mg |
Proliini | 490 mg |
Seriini | 710 mg |
*) Lähde: Salo-Väänänen P. Elintarvikkeiden proteiinipitoisuuden määrittäminen niiden typpi- ja aminohappopitoisuuksien avulla. Helsingin yliopisto, EKT-sarja 1996;1050. Helsinki 1996. |