Tervetuloa!

TIESITKÖ, ETTÄ PROTEIININ LAADULLA ON MERKITYSTÄ?

KAIKKI PROTEIINI EI OLE SAMANLAATUISTA

Kananmunassa on tunnetusti runsaasti proteiinia, sekä valkuaisessa että keltuaisessa. Kaikki proteiini ei kuitenkaan ole samanlaatuista. Eri proteiinit poikkeavat toisistaan aminohappokoostumukseltaan ja imeytymistehokkuudeltaan. Kananmunan proteiini imeytyy tehokkaasti elimistöön eli se on laadukasta proteiinia.

PROTEIINIT KOOSTUVAT AMINOHAPOISTA

Proteiinit rakentuvat aminohapoista. Ravinnon proteiinit hajoavat ruoansulatuskanavassa aminohapoiksi, jotka imeytyvät elimistöön. Niistä ja kehossa muodostuneista aminohapoista elimistö muodostaa monia tarvitsemiansa aineita, kuten proteiineja, puriineja, kreatiinia ja hormoneja.

Erilaisia aminohappoja on olemassa kaksikymmentä ja näistä yhdeksän on ihmiselle välttämättömiä. Nämä välttämättömät aminohapot on saatava ruoasta, koska ihmisen keho ei pysty muodostamaan niitä itse. 9 välttämätöntä aminohappoa ovat histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani sekä valiini. Kananmunan valkuaisessa on kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita keho tarvitsee.

Haaraketjuiset aminohapot eli BCAA nähdään tärkeänä proteiinisynteesin edistäjänä. Näitä ovat isoleusiini, leusiini ja valiini. Kananmunan valkuaisen proteiineista noin 20% on haaraketjuisia aminohappoja.

KANANMUNAN VALKUAISEN AMINOHAPPOMÄÄRÄT:

Välttämättömät aminohapot  *)
Histidiini 300 mg
Isoleusiini 550 mg
Leusiini940 mg
Lysiini690 mg
Metioniini390 mg
Fenyylialaniini760 mg
Treoniini500 mg
Tryptofaani190 mg
Valiini700 mg
Muut aminohapot *)
Arginiini720 mg
Kysteiini510 mg
Tyrosiini480 mg
Alaniini620 mg
Asparagiinihappo1200 mg
Glutamiinihappo1500 mg
Glysiini670 mg
Proliini490 mg
Seriini710 mg
*) Lähde: Salo-Väänänen P. Elintarvikkeiden proteiinipitoisuuden määrittäminen niiden typpi- ja aminohappopitoisuuksien avulla. Helsingin yliopisto, EKT-sarja 1996;1050. Helsinki 1996.

HERKULLISET RESEPTIMME

Runsasproteiininen ruoka voi olla herkullista ja houkuttelevaa!